Λογοθεραπεία μέσω Τηλεδιάσκεψης

Ήδη, από το 2011 η ομάδα Λογοθεραπείας της Μονάδας Δοξιάδη προσφέρει λογοθεραπείες μέσω τηλεδιάσκεψης σε παιδιά που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές ή και σε άλλες χώρες και δεν έχουν πρόσβαση σε κατάλληλες θεραπευτικές παρεμβάσεις στον τόπο διαμονής τους. Αν και η φυσική παρουσία του παιδιού και του θεραπευτή στον ίδιο χώρο είναι εξαιρετικά σημαντική για τη δημιουργία θεραπευτικής σχέσης, η εμπειρία μας έχει δείξει ότι οι θεραπείες μέσω τηλεδιάσκεψης έχουν σημαντικά οφέλη.

Σε περιπτώσεις πρώιμης παρέμβασης στο λόγο και την επικοινωνία (ηλικίες 2;6-4;6 χρονών) είναι εκ προοιμίου απαραίτητη η εμπλοκή των γονέων και η εφαρμογή των στόχων στο φυσικό περιβάλλον του σπιτιού. Όταν οι λογοθεραπείες πραγματοποιούνται από απόσταση, οι γονείς χρειάζεται να εκπαιδευτούν έτσι ώστε να αναλάβουν οι ίδιοι το ρόλο του θεραπευτή και να δουλέψουν με το παιδί κατά τη διάρκεια της εβδομάδας τους επιμέρους θεραπευτικούς στόχους που τίθενται σε συνεργασία με τον θεραπευτή. Ο θεραπευτής έχει τη δυνατότητα να παρατηρήσει την αλληλεπίδραση και τις συνθήκες της επικοινωνίας στο φυσικό περιβάλλον της οικογένειας και να παρέμβει άμεσα όπου υπάρχει ανάγκη.

Σε περιπτώσεις παιδιών προσχολικής και σχολικής ηλικίας, οι συνεδρίες σχεδιάζονται ανάλογα με το επίπεδο και τις ανάγκες του παιδιού. Στις μικρότερες ηλικίες συνήθως απαιτείται η παρουσία ενός γονιού στον ίδιο χώρο, είτε σε αναμονή για παροχή βοήθειας σε άλλο χώρο. Για την τηλεδιάσκεψη είναι απαραίτητη η επιλογή ενός ήσυχου χώρου που θα βρίσκεται το παιδί, με όσο το δυνατόν λιγότερους περισπασμούς.

Οι επιμέρους θεραπευτικοί στόχοι δουλεύονται μέσω δραστηριοτήτων ζωγραφικής, συμπλήρωσης υλικού που στέλνεται με e-mail και τυπώνεται από τους γονείς, βιωματικών παραδειγμάτων σε ρουτίνες του παιδιού, παιχνιδιού προσποίησης και ειδικά σχεδιασμένων παιχνιδιών που μπορεί και να παίζονται είτε κατά τη διάρκεια της συνεδρίας συμβάλλοντας έτσι στην ενδυνάμωση της σχέσης παιδιού και θεραπευτή, είτε με τους γονείς σε δεύτερο χρόνο για την ενίσχυση και γενίκευση των στόχων της συνεδρίας.

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε απευθυνθείτε στη Γραμματεία της Μονάδας

Αναγνωρισμένοι Ψυχοθεραπευτές

Όλοι οι ψυχοθεραπευτές της Μονάδας (παιδοψυχίατροι ή ψυχολόγοι) είναι μέλη αναγνωρισμένων εταιρειών ψυχοθεραπείας.

Αγγλικά – Γαλλικά

Οι ψυχοθεραπείες παιδιών και εφήβων μπορούν  να γίνουν στα Αγγλικά και στα Γαλλικά.

Εχετε ερωτήσεις; Σας απασχολεί κάποιο θέμα; Χρειάζεστε βοήθεια;

Ειμαστε εδώ για εσάς.
Έχουμε απαντήσεις σε ότι σας απασχολεί.
Καλέστε τώρα