Η Ειρήνη Λαμπίρη ασκεί το επάγγελμα της Λογοπεδικού από το 2001 έχοντας ολοκληρώσει τετραετείς μεταπτυχιακές σπουδές στη Λογοθεραπεία στο Πανεπιστήμιο City University του Λονδίνου με υποτροφία του Ιδρύματος Μπάκαλα. Η δουλειά της σε διάφορους φορείς όπως το τμήμα Σχιστιών και Γναθοπροσωπικών Ανωμαλιών Νοσοκομείου Παίδων ‘Αγία Σοφία’, το εξειδικευμένο κέντρο για τον αυτισμό και τις διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές «Tο Περιβολάκι I, II, III», και η Θεραπευτική και Διαγνωστική Μονάδα για το παιδί ‘ Σπύρος Δοξιάδης’ της προσφέρει την ευκαιρία και την ευχαρίστηση να βοηθάει πολλά παιδιά να εξελίξουν το λόγο τους και να μαθαίνουν να επικοινωνούν απολαμβάνοντας την αλληλεπίδραση με τους άλλους. Ταυτόχρονα, με την ιδιότητα της ψυχολόγου έχει τη δυνατότητα να προσεγγίζει το κάθε παιδί εξατομικευμένα δίνοντας έμφαση σε όλες τις πλευρές της ανάπτυξής του.
Ξεκίνησε τις βασικές της σπουδές στο τμήμα Φιλοσοφικής Παιδαγωγικής Ψυχολογίας με ειδίκευση στην Ψυχολογία στη Φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών με βαθμό αποφοίτησης Λίαν Καλώς. Επιπλέον, κατέχει δεύτερο τιτλο βασικών σπουδών στον τομέα της Ψυχολογίας επίσης από την Φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών με βαθμό αποφοίτησης Λιαν Καλώς ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη Διδακτορικές σπουδές στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία με θέμα την ανάπτυξη της αφήγησης σε παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας.
Κατέχει τον τίτλο Master of Science in Speech and Language Therapy από το City University of London Και διαθέτει Postgraduate Diploma in Speech and Language Therapy επίσης από το City University of London (3ετές πρόγραμμα σπουδών).
Υπήρξε Μέλος του Royal College of Speech & Language Therapists (RCSLT) στο Ηνωμένο Βασίλειο και Τακτικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Συλλόγου Λογοπεδικών για οχτώ συναπτά έτη. Επιπλέον, από το 2003 έως το 2008 συμμετείχε στην Επιτροπή Έρευνας του Πανελλήνιου Συλλόγου Λογοπεδικών έχοντας ενεργό ρόλο στην σχεδίαση και υλοποίηση του διαγνωστικού εργαλείου «metaPHONE Test» για παιδιά προσχολικής ηλικίας και παιδιά της α΄ Δημοτικού.
Έχει παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων και εξειδικευμένων προγραμμάτων όπως τα ακολουθα: Πρόγραμμα ΜΑΚΑΤΟΝ (2006), «It takes two to talk – Program for Parents of Children with Language Delays», του καναδικού οργανισμού The Hanen Centre, Λονδίνο (2009), Πρόγραμμα επικοινωνίας PECS (2011), Αυτισμός: Βασικές Αρχές Δομημένης Εκπαίδευσης (TEACH) (2006), αξιολόγηση και θεραπεία της λεκτικής δυσπραξίας: Πρόγραμμα του Ιδρύματος NUFFIELD (2007), Πρόγραμμα Michael Palin για παιδιά σχολικής και προσχολικής ηλικίας με τραυλισμό (2007), βασική εκπαίδευση στο ρόλο του επόπτη Λογοθεραπευτών (Δεκέμβριος 2012), εκπαίδευση στη χορήγηση του Bayley- III, διαγνωστικό εργαλειο που μας επιτρέπει να εξετάζουμε όλες τις πτυχές ανάπτυξης του παιδιού (2017), εκπαίδευση στη χορήγηση του διαγνωστικού εργαλείου ADOS -2 , το οποίο επιτρέπει να προσδιορίσουμε αν ένα παιδί εμπίπτει στο φάσμα του αυτισμού και το επίπεδο της λειτουργικότητάς του (2018) κ.α.
Συμμετείχε ως Εισηγητρια στην επιστημονική ημερίδα : Γλωσσικες διαταραχες : «αξιολογηση- διαγνωση και Επιπτώσεις στη σχολική επίδοση» (06/02/2016) και στο 13ο Συνέδριο Λογοπεδικων /Λογοθεραπευτών με θέμα « Ο Ρόλος της Σχέσης Μητέρας – Παιδιού στον Αυτισμό» (Μαιος 2016).