Τμήμα Συστημικής Οικογενειακής Ψυχοθεραπείας και Συμβουλευτικής Γονέων

Σύμφωνα με τη Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεία (ΣΟΨ) η κάθε συμπεριφορά – φυσιολογική ή παθολογική – είναι αποτέλεσμα μιας διαδικασίας επικοινωνίας, πάντα μέσα σε κάποιο κοινωνικό πλαίσιο σχέσεων. Ένα σύμπτωμα, συνεπώς, δεν αντιμετωπίζεται ως ατομικό πρόβλημα αλλά ως αποτέλεσμα δυσλειτουργικών σχέσεων ή στρεσσογόνων συνθηκών, σε κρίσιμες φάσεις στην ζωή της οικογένειας.

Η ΣΟΨ αντιμετωπίζει τα προβλήματα παιδιών και εφήβων ως ένδειξη δυσλειτουργίας στο πλαίσιο των σχέσεων ανάμεσα στα πρόσωπα της οικογένειας. Ταυτόχρονα δίνει έμφαση στο ρόλο των ευρύτερων συστημάτων όπως η κοινότητα, η κοινωνία και ο πολιτισμός στον οποίο ανήκει η οικογένεια.

Μερικά από τα προβλήματα ή καταστάσεις που μπορεί να αντιμετωπίσει μια οικογένεια με ΣΟΨ είναι:

  • προβλήματα ψυχικής υγείας του παιδιού και του εφήβου
  • αναδοχή, υιοθεσία
  • μαθησιακές δυσκολίες
  • ανάπτυξη ικανοτήτων που σχετίζονται με το μεγάλωμα των παιδιών
  • τραυματικές εμπειρίες, απώλεια, πένθος, διακοπή της οικογενειακής ζωής.
  • ψυχοσωματικά προβλήματα των μελών

Κατά περίπτωση η ΣΟΨ μπορεί να εφαρμοστεί μόνη της η σε συνδυασμό με άλλες θεραπευτικές παρεμβάσεις, οι δε συνεδρίες διεξάγονται με όλη την οικογένεια.

Προσδοκά στην βελτίωση της επικοινωνίας ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας, ενισχύει τους ρόλους των γονέων ανάλογα με το αναπτυξιακό στάδιο του παιδιού και την φάση του κύκλου της ζωής της οικογένειας, βοηθάει την οικογένεια να αξιοποιήσει καλύτερα τις εφεδρείες της για την αντιμετώπιση προβλημάτων, και συμβάλλει στην αλλαγή των επαναλαμβανόμενων δυσλειτουργικών μοτίβων αλληλεπίδρασης (patterns) που διατηρούν και ενισχύουν το σύμπτωμα του παιδιού.

Συμβουλευτική Γονέων

Συμβουλευτική γονέων είναι η συνεργασία τους με ένα θεραπευτή, με στόχο να βοηθηθούν στο γονεϊκό τους ρόλο, να ενισχυθεί η ποιότητα της σχέσης παιδιού- γονέα και η συνεργασία μεταξύ τους. Τα μέλη του οικογενειακού συστήματος βρίσκονται σε συνεχή αλληλεπίδραση και αλληλεξάρτηση μεταξύ τους, συνεπώς «αλλάζοντας οι γονείς» (δηλαδή αποκτώντας συνειδητότητα του ρόλου τους στη γονεϊκή σχέση) «αλλάζει και το παιδί».

Η συμβουλευτική γονέων είναι απαραίτητη παράλληλα με την ατομική θεραπεία ή άλλου είδους βοήθειας που προσφέρεται στο παιδί ή στον έφηβο, σε ευρύ φάσμα ψυχολογικών δυσκολιών της παιδικής και εφηβικής ηλικίας.

Σε μερικές περιπτώσεις η συμβουλευτική γονέων μπορεί να είναι από μόνη της αποτελεσματική χωρίς τη συμμετοχή του παιδιού ή του εφήβου.

Ειδική Συμβουλευτική

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΓΟΝΕΩΝ σε ζεύγη που περιμένουν παιδί

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΓΟΝΕΩΝ σε οικογένειες με θετό παιδί / έφηβο και σε ζεύγη που προτίθενται να υιοθετήσουν παιδί

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΓΟΝΕΩΝ σε φάση χωρισμού, διαζυγίου ή και μετά από αυτό, με σκοπό την καλύτερη συνεργασία τους για τα θέματα που αφορούν τα παιδιά τους και τη σχέση τους με αυτά.

Η Συμβουλευτική Γονέων μπορεί να γίνει στα Αγγλικά

Αναγνωρισμένοι Ψυχοθεραπευτές

Όλοι οι ψυχοθεραπευτές της Μονάδας (παιδοψυχίατροι ή ψυχολόγοι) είναι μέλη αναγνωρισμένων εταιρειών ψυχοθεραπείας.

Αγγλικά

Οι ψυχοθεραπείες παιδιών και εφήβων μπορούν  να γίνουν στα Αγγλικά.

Υπεύθυνος

Μπούκαλης Μάνος

Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπευτής

Διαβάστε περισσότερα

Μέλη

Γαλίκα Αθηνά

Ψυχολόγος- Οικογενειακή θεραπεύτρια

Περισσότερα

Παπαδαντωνάκη Μαρία-Ελένη

Ψυχολόγος-Ειδικευόμενη Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια

Περισσότερα

Ζαχαρή Αγνή

Ψυχολόγος- Οικογενειακή θεραπεύτρια

Περισσότερα

Εχετε ερωτήσεις; Σας απασχολεί κάποιο θέμα; Χρειάζεστε βοήθεια;

Ειμαστε εδώ για εσάς.
Έχουμε απαντήσεις σε ότι σας απασχολεί.
Καλέστε τώρα