Ένα μεγάλο εύρος δυσκολιών όπως προβλήματα διατροφής και ύπνου, δυσκολίες συγκέντρωσης και επικοινωνίας, αγχώδη και καταθλιπτικά συμπτώματα, ψυχοσωματικές εκδηλώσεις, επιπλοκές πένθους, ασθένειας ή διαζυγίου κ.λ.π. μπορούν να ωφεληθούν από την ψυχοθεραπεία.
Ζούμε μία πρωτόγνωρη παγκόσμια κρίση όπου απειλείται η σωματική και δοκιμάζεται η ψυχική μας υγεία. Χρειάζεται να προσαρμοστούμε στα δεδομένα αυτής της κατάστασης. Να δείξουμε υπευθυνότητα φροντίζοντας τους εαυτούς μας, τα αγαπημένα μας πρόσωπα, να στηρίξουμε ο ένας τον άλλον στο οικογενειακό, φιλικό και επαγγελματικό μας περιβάλλον.
Οι συνθήκες της αναγκαίας κοινωνικής απόστασης, ο εγκλεισμός στο σπίτι, η επαγγελματική και οικονομική ανασφάλεια, συνιστούν απώλεια του τρόπου ζωής που είχαμε συνηθίσει και σε συνδυασμό με τα καθημερινές ειδήσεις, κινητοποιούν συναισθήματα πίεσης, άγχους, θλίψης, θυμού, που μεταφέρονται και στα παιδιά.
Εμείς, δεν μπορούμε να ελέγξουμε την διαχείριση της υγειονομικής κρίσης. Μπορούμε όμως να “ελέγξουμε”, να επηρεάσουμε δηλαδή σημαντικά με την συμπεριφορά μας, αυτό που συμβαίνει μέσα στην οικογένειά μας. Είναι ανάγκη, ακόμα περισσότερο από πριν, να είναι ξεκάθαροι οι οικογενειακοί ρόλοι, να είναι σαφή τα όρια μεταξύ αυτών των δύο διαφορετικών γενεών, γονέων και παιδιών. Μόνο έτσι θα αισθανθούν τα παιδιά τους γονείς ως τα άτομα που μπορούν να τα ηρεμήσουν, να τα κάνουν να νοιώσουν ασφάλεια.
Για πολλές οικογένειες που υπό κανονικές συνθήκες οι γονείς δεν έχουν όσο χρόνο θα ήθελαν με τα παιδιά τους, ο περιορισμός όλων στο σπίτι αποτελεί ουσιαστική ευκαιρία για να επικοινωνήσουν χαλαρά και να απολαύσουν τα παιδιά τους γονείς και οι γονείς τα παιδιά. Η παρέα του μπαμπά και/ή της μαμάς, μπορεί να είναι για ένα παιδί το καλύτερο δώρο. Αντίστοιχα, η αλληλεπίδραση με το παιδί, πηγή ευτυχίας και χαλάρωσης για τους γονείς. Συχνά όμως αυτό δεν συμβαίνει. Η συνεχής συναναστροφή με τα παιδιά μπορεί να ασκεί μεγαλύτερη πίεση στους γονείς, ειδικά εκείνους, που όντας ίσως ιδιαίτερα ευσυνείδητοι, δυσκολεύονται να χαλαρώσουν στον παιδαγωγικό τους ρόλο, με αποτέλεσμα να αυξάνεται και η πίεση του βιώνουν τα παιδιά από τους γονείς.
Σε πολλές οικογένειες προκύπτει ένταση όταν οι γονείς βρίσκονται αντιμέτωποι για πρώτη φορά με τις συνθήκες της τηλεργασίας. Εκεί υπάρχει ανάγκη να οριοθετήσουν απέναντι στα παιδιά τους το χώρο και το χρόνο της εργασίας τους και παράλληλα να τα ενθαρρύνουν να βρουν μία απασχόληση.
Η μελέτη των μαθημάτων και η ενασχόληση, ειδικά των εφήβων, με τα ηλεκτρονικά μέσα, αποτελούν τις κυριότερες αιτίες έντασης μεταξύ γονέων-παιδιών. Σε αυτή τη χρονική στιγμή, επιλέξτε να μην είναι αυτά τα θέματα το επίκεντρο της επικοινωνίας μεταξύ σας. Γονείς, επιτρέψτε στον εαυτό σας να χαλαρώσει και να απολαύσει τα παιδιά του. Η συνεύρεση γύρω από το οικογενειακό τραπέζι, με κλειστή την τηλεόραση και τα κινητά-τάμπλετ όλων μακριά, αποτελεί εξαιρετική ευκαιρία για επικοινωνία, ιδιαίτερα με τους εφήβους, που όπως είναι φυσικό, έχουν την τάση να απομονώνονται στο δωμάτιό τους. Μη ζητάτε από τα παιδιά να συμπεριφέρονται “κανονικά”, σε συνθήκες κρίσης και αποδιοργάνωσης. Η ευελιξία και η κατανόηση, καθώς επίσης και η συναισθηματική έκφραση από την πλευρά σας μπορεί να συνεισφέρει στη δημιουργία θετικού οικογενειακού κλίματος, εγγύτητας και ζεστασιάς. Μην ξεχνάτε ότι όσο εσείς είστε ψύχραιμοι, αυτό το αίσθημα θα διοχετεύεται και στα παιδιά.
Όσο ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα που αποφάσισε η Πολιτεία, τα γραφεία της Διαγνωστικής και Θεραπευτικής Μονάδας για το Παιδί «Σπύρος Δοξιάδης» θα παραμείνουν κλειστά. Όμως, η λειτουργία μας συνεχίζεται διαδικτυακά, μέσω μέσων τηλεδιάσκεψης. Η Διαγνωστική και Θεραπευτική Μονάδα για το Παιδί «Σπύρος Δοξιάδης» έχει αθροισμένη πολυετή εμπειρία σε θεραπείες μέσω τηλεδιάσκεψης , μέσα από ερευνητικά προγράμματα στην κοινότητα σε απομακρυσμένες περιοχές, αλλά και μέσα από τη συνεχή παρακολούθηση οικογενειών που διαμένουν εκτός Αθηνών, σε όλη την επικράτεια.
Είμαστε εδώ.
Για επιπλέον πληροφορίες καλέστε στη Γραμματεία μας
Αναγνωρισμένοι Ψυχοθεραπευτές
Όλοι οι ψυχοθεραπευτές της Μονάδας (παιδοψυχίατροι ή ψυχολόγοι) είναι μέλη αναγνωρισμένων εταιρειών ψυχοθεραπείας.
Τηλεδιάσκεψη
Η θεραπεία μπορεί να πραγματοποιηθεί με τηλεδιάσκεψη (Zoom, Webex, Skype, Microsoft Teams κ.ά.)