ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΠΡΟΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ ΓΙΑ ΕΠΟΠΤΕΙΕΣ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ
Η Διαγνωστική και Θεραπευτική Μονάδα για το Παιδί «Σπύρος Δοξιάδης» παρέχει θεραπευτικές παρεμβάσεις εξ’ αποστάσεως μέσω τηλεδιάσκεψης με συστηματικό και οργανωμένο τρόπο την τελευταία δεκαετία. Η εμπειρία στην παρέμβαση από απόσταση αποκτήθηκε αρχικά στη διάρκεια του τριετούς προγράμματος , «Πρόγραμμα Πρώιμης Παρέμβασης σε παιδιά ηλικίας 0-4 ετών, κατοίκους Κυκλάδων και 4ου Διαμερίσματος Αθηνών» που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από τη Μονάδα με χρηματοδότηση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Σημαντική καινοτομία αυτού του προγράμματος αποτέλεσε η παροχή παρεμβάσεων από απόσταση μέσω τηλεδιάσκεψης-Skype σε οικογένειες που έχουν περιορισμένη ή καμία πρόσβαση σε εξειδικευμένες παρεμβάσεις.
Μέσω του προγράμματος αυτού 54 παιδιά και οι οικογένειες τους, εντάχθηκαν σε παρεμβάσεις όπως, αναπτυξιακή παρέμβαση βάσει του μοντέλου Portage, εργοθεραπεία, λογοθεραπεία, θεραπεία οικογενειακών σχέσεων, συμβουλευτική γονέων και παρέμβαση στο πλαίσιο προσχολικής αγωγής. Οι παρεμβάσεις αυτές ελέγχθηκαν για την αποτελεσματικότητα τους και την εφαρμογή της εξ αποστάσεως παρέμβασης. Διαπιστώθηκε βελτίωση των παιδιών σε όλους τους τομείς ανάπτυξης και υψηλός βαθμός ικανοποίησης των γονέων καθώς και των νηπιαγωγών. Εξαιρετικής σημασίας υπήρξε η διαπίστωση ότι η παρέμβαση εξ’ αποστάσεως μέσω τηλεδιάσκεψης μπορεί να πραγματοποιηθεί και είναι αποτελεσματική. Η χρήση της τεχνολογίας αποτελεί μία γέφυρα μεταξύ της οικογένειας και του θεραπευτή.
Μετά το πέρας του προγράμματος, η ομάδα πρώιμης παρέμβασης της Μονάδας συνέχισε και ανέπτυξε περαιτέρω την εφαρμογή του προγράμματος Portage , την σχετική συμβουλευτική γονέων και την εποπτεία νηπιαγωγών μέσω τηλεδιάσκεψης, προς οικογένειες που δεν έχουν πρόσβαση σε ανάλογες παρεμβάσεις. Η αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων αξιολογείται μέσω των επανεκτιμήσεων της εξέλιξης των παιδιών και της λειτουργικότητας τους.
Η παρέμβαση από απόσταση ενέχει προκλήσεις για τον θεραπευτή για τις οποίες πρέπει να είναι προετοιμασμένος. Η φυσική απουσία, η έλλειψη σωματικής εγγύτητας και ο περιορισμός των πληροφοριών δυσχεραίνουν τη θέση του θεραπευτή. Ο ρόλος των γονέων είναι εξαιρετικά σημαντικός για την επιτυχία της παρέμβασης καθώς διαμεσολαβεί μεταξύ παιδιού και θεραπευτή. Η γνώση και η εμπειρία όσον αφορά την καθοδήγηση των γονέων είναι καθοριστικής σημασίας για την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων.
Όσον αφορά στη διεξαγωγή των συνεδριών εξ’ αποστάσεως σαφώς και διαφέρει αυτών που πραγματοποιούνται εκ του σύνεγγυς. Ο γονέας εκπαιδεύεται με στόχο να καθοδηγήσει το παιδί στη συνεδρία. Ο θεραπευτής αναλαμβάνει ρόλο οργανωτή και συντονιστή.
– Πώς δομείται τέτοιου είδους συνεδρία?
– Πώς οργανώνεται ο χώρος?
– Πώς προετοιμάζεται ο γονέας?
– Πώς προετοιμάζει το παιδί?
– Τι δραστηριότητες δίδονται?
– Ποιοι θα πρέπει να είναι οι αρχικοί στόχοι?
– Τι πρέπει να προσέξει σε σχέση με το γονέα ,που τόσο άμεσα αναλαμβάνει ενεργητικό ρόλο?
Σημαντική στήριξη για τον θεραπευτή αποτελεί η εποπτεία για την κατάλληλη προετοιμασία πριν την έναρξη των παρεμβάσεων και την επίλυση πιθανών δυσκολιών κατά την εφαρμογή τους. Οι θεραπείες αυτές αποτελούν ένα διαφορετικό τύπο παρέμβασης και απαιτεί ειδική εκπαίδευση και εποπτεία.
Η Μονάδα «Σπύρος Δοξιάδης» παρέχει τη δυνατότητα εξ’ αποστάσεως εποπτειών σε θεραπευτές που ειδικεύονται στον τομέα της πρώιμης παρέμβασης. Απευθύνεται σε ειδικότητες όπως: ψυχολόγους που ειδικεύονται σε παιδιά με αναπτυξιακές διαταραχές, ειδικούς παιδαγωγούς, λογοπεδικούς και εργοθεραπευτές. Προτείνονται πέντε αρχικές ατομικές εποπτείες για την οργάνωση και μετάβαση από την εκ του σύνεγγυς στην εξ’ αποστάσεως παρέμβαση. Είναι στην ευχέρεια του θεραπευτή η συνέχιση των εποπτειών με πιο αραιή συχνότητα στην περίπτωση που εκτιμά ότι υπάρχει ανάγκη περαιτέρω στήριξης. Οι επόπτες είναι συνεργάτες της ομάδας πρώιμης παρέμβασης της Μονάδας με μεγάλη εμπειρία και γνώση στον τομέα της πρώιμης παρέμβασης και εφαρμογής προγραμμάτων μέσω τηλεδιάσκεψης-Skype.
Συνοψίζοντας, οι θεραπευτικές παρεμβάσεις από απόσταση μέσω τηλεδιάσκεψης εφαρμόζονται από τη Μονάδα από το 2011. Εξυπηρετούν οικογένειες που κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές ή δεν έχουν πρόσβαση σε συγκεκριμένες θεραπείες. Η εμπειρία μας έως τώρα έχει αναδείξει ότι αυτός ο τρόπος παρέμβασης είναι αποτελεσματικός, χρειάζεται όμως εκπαίδευση και εποπτεία όπως κάθε άλλο είδος παρέμβασης.
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη Γραμματεία της Μονάδας.